Cohezi

COHEZI is een intensieve samenwerking tussen de OCMW’s en gemeenten Beveren-Waas en Kruibeke, Sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt Waas en het Zorgvernieuwend Initiatief Beschut Wonen Waasland.

De expertise betreffende wonen, psychopathologie, begeleidingsmethodieken, alsook het GGZ-netwerk wordt in deze samenwerking gebundeld, om de kwaliteit van leven bij mensen met een psychische kwetsbaarheid te optimaliseren.

De oorspronkelijke betekenis van het Nederlandstalig woord cohesie gaat uit van een onderlinge samenhang en  aantrekkingskracht tussen bepaalde elementen. Met deze naamgeving willen we de onderlinge samenwerking tussen alle actoren benadrukken,  alsook de nauwe samenwerking die de woonzorgbegeleider beoogt te realiseren met een cliënt aan de hand van laagdrempelige aanklampende zorg.

Evenzeer heeft COHEZI aandacht voor het ervaren van een psychische kwetsbaarheid en de impact op het functioneren op alle levensdomeinen. Zorginzichtelijk werken staat in dit traject centraal.

Het proeftuinproject Woonzorg in de GGZ is ontstaan in het kader van de projectoproep van toenmalig minister Vandeurzen (oproep van 30 juni 2015): flexibele woonzorg voor mensen met een chronische psychiatrische kwetsbaarheid.

Voor ieder weerhouden dossier werd een looptijd van 1 december 2015 tot en met 31 december 2017 voorzien. Gezien de meerwaarde van dit project voor de maatschappij evenals de cliënten zelf, en gezien de positieve evaluaties zowel door de partners en het Agentschap Zorg en Gezondheid, werd beslist om het project verder te zetten.

Sinds juli 2018 financierde Beschut Wonen Waasland het proeftuinproject Woonzorg in de GGZ verder vanuit eigen reguliere middelen.

In 2020 werd een structureel samenwerkingsverband tussen de betrokken actoren bestendigd. De klaverbladfinanciering kwam tot stand met de steun van het Initiatief Beschut Wonen Waasland, de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting Beveren (nu Woonpunt Waas), en de lokale besturen van de gemeenten Beveren en Kruibeke.

cohezi en partners

Voor wie?

COHEZI richt zich tot volwassen huurders van Woonpunt Waas met nood aan langdurige zorg binnen de geestelijke gezondheidszorg, die zelf hun weg naar de GGZ niet vinden. Vaak betreft dit cliënten met een ernstige psychiatrische aandoening die het reguliere zorgaanbod mijden (zorgwekkende zorgmijders). De aanmelding dient steeds te gebeuren via de huisvestingsmaatschappij.

Ook huurders van de doorgangswoningen in de gemeenten Beveren en Kruibeke kunnen worden geïncludeerd voor dit traject. Deze toeleiding verloopt door een medewerker van het desbetreffende OCMW.   

Doelstellingen

  • Het toeleiden van huurders van Woonpunt Waas / doorgangswoningen Beveren – Kruibeke met een psychische kwetsbaarheid (EPA) naar psychosociale ondersteuning en woonzorgondersteuning.
  • Het bevorderen van de kwaliteit van wonen en leven door de sociale inclusie van deze doelgroep in de maatschappij te verhogen.  
  • Overlast en uithuiszetting tot een minimum herleiden, zodat zelfstandig wonen voor deze kwetsbare doelgroep blijvend mogelijk is.
  • Zorginzichtelijk werken. 

Methodiek en begeleiding

Aan de hand van laagdrempelige aanklampende zorg wordt getracht deze doelgroep te bereiken, om zo tot een correcte zorginschatting te komen. Vervolgens wordt samen met de cliënt het verdere zorgtraject bepaald. COHEZI focust zich op de basisprincipes van het Steunend Relationeel Handelen en hanteert de bemoeizorgmethodiek.  

De meeste contacten vinden plaats in de vorm van thuisbegeleiding. Tevens wordt telefonisch permanentie voorzien. Woonpunt Waas en de OCMW’s Beveren – Kruibeke kunnen de woonzorgbegeleider ook contacteren in kader van coaching. Aan de hand van een casusbespreking of een gezamenlijk huisbezoek volgt vervolgens een gericht advies. 

COHEZI

Lamstraat 19
9100 Sint-Niklaas
bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9u en 17u