Aandacht voor de kinderen van onze patiënten

Binnen het APZ Sint-Lucia hebben wij ons geëngageerd om afdelingsoverschrijdend te werken rond KOPP (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen) en ouderschap. Het ziekenhuis werkt herstelgericht, het thema ouderschap is dan ook erg belangrijk. Ouderschap kan hoop geven en kan de focus op de krachten van de ouder leggen.

In veel gezinnen wordt weinig of nauwelijks gesproken over de psychische ziekte van de ouder. Ouders vrezen dat ze door het geven van informatie hun kinderen nog meer belasten, ze zwijgen over hun psychische ziekte en doen alsof er niets aan de hand is. Toch is het krijgen van informatie  een belangrijke  beschermende factor: wanneer kinderen goed weten wat er aan de hand is, maken ze zich minder zorgen, lijden zij minder onder de onvoorspelbaarheid en hebben ze ook minder last van schuldgevoelens.  Praten helpt en werkt preventief zodat de kinderen zelf minder kans hebben op het ontwikkelen van psychische problemen.

Een opname betekent dat wij tijdelijk de zorg overnemen en/of de ouder ondersteunen. De ouderrol blijft echter bestaan. Als hulpverlener hebben we aandacht voor de kinderen door hun bezoek aan de ouders vanzelfsprekend te maken. Dit is zowel voor de kinderen als de ouders zeer helpend. Elke afdeling waar kinderen op bezoek kunnen komen ademt een kindvriendelijk klimaat.

Ons kader binnen het APZ Sint-Lucia is gebaseerd op de Vlaamse Kindreflex.

Wat houdt de KOPP-werking in?

De KOPP-werking bestaat enerzijds uit preventie, namelijk een KOPP-preventiegesprek met elke opgenomen ouder.

Anderzijds verwijzen we jongeren tot 18 jaar indien nodig door naar het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG), waarmee we goed samenwerken.

KOPP-referentiepersonen

Op elke afdeling is een KOPP-referentiepersoon aanwezig, die een specifieke opleiding genoot. Hij of zij waakt erover dat er voldoende aandacht wordt gegeven aan de kinderen van ouders met psychische problemen.

Kopp werking bij PZ Sint-Lucia in Sint-Niklaas