GGZ_GPN_Waas_en_Dender_Sint-Lucia_psychiatrisch_ziekenhuis_kwaliteit_zorg_erkenningen_header

Kliniek voor Opname en Re-integratie bij psychiatrische Aandoeningen met Aandacht voor Levenskwaliteit (KORAAL)

Volwassenen die door een complexe psychiatrische en psychosociale problematiek een ernstige ontregeling van hun levenskwaliteit ervaren

De Kliniek voor Opname en Re-integratie bij psychiatrische Aandoeningen met Aandacht voor Levenskwaliteit (KORAAL) richt zich op volwassenen van 18 tot 65 jaar die door een complexe psychiatrische en psychosociale problematiek een ernstige ontregeling van hun levenskwaliteit ervaren.

Het unieke aan KORAAL is dat het herstel ondersteunende zorg biedt aan een verscheiden populatie met aandacht voor de verschillende levensdomeinen. Onze aanpak focust op re-integratie en kan een uitkomst bieden aan personen die verschillende lange en/of moeizame psychiatrische behandelingen hebben gekend.

De afdeling biedt plaats aan 20 personen in residentiële behandeling en aan 10 personen per dag in dagbehandeling.

Doelstelling

De behandelingsdoelstelling van KORAAL is re-integratie in de samenleving waarbij de regie van het verdere leven bij de persoon zelf ligt. De diversiteit van onze populatie vraagt een individuele aanpak met zorg op maat. We gaan op zoek naar de krachten en kwetsbaarheden van de patiënt via een onderhandelingsgerichte methode.

We trachten diens mogelijkheden te behouden en/of te verbeteren door coaching te bieden op verschillende levensdomeinen:

  • Wonen en vrije tijd
  • Welzijn en gezondheid
  • Gevoel en gedachten
  • Zinvol leven
  • Relaties, werk en leven
Koraal

Behandelvisie

De KORAAL biedt re-integratietrajecten met de herstelgerichte visie als vertrekpunt en leidraad voor zorg. We focussen hierbij op de talenten, sterktes, krachten en kwaliteiten van de patiënt.

 

Het individueel herstelproces speelt af op 4 grote domeinen:

  • Herstel van identiteit
  • Herstel van gezondheid
  • Herstel van het dagelijks functioneren
  • Herstel van maatschappelijke rollen

Om herstelondersteunende zorg te kunnen bieden is de hulpverlener van KORAAL ‘present’. Dit betekent dat de hulpverlener ‘er is’ voor de patiënt zodat een vertrouwensrelatie opgebouwd kan worden, met respect voor het aangegeven tempo. Hij/zij maakt ruimte om naar de verhalen te luisteren en is gericht op het verlichten van de draaglast en het vergroten van de draagkracht.

Onze kennis gebruiken wij steeds op een terughoudende manier, vanuit de wetenschap dat dit niet de waarheid hoeft te zijn.

 

Nazorg

Tijdens de laatste behandelfase bereiden we het ontslag voor waarbij de nodige aandacht uitgaat naar hervalpreventie en het opbouwen van een ondersteunend (professioneel) netwerk. De nazorg wordt afgestemd op de individuele noden en doelen.

Kliniek voor Opname en Re-integratie bij psychiatrische Aandoeningen met Aandacht voor Levenskwaliteit (KORAAL)

Ankerstraat 91
9100 Sint-Niklaas

Campus Sint-Niklaas | Paviljoen C