Nieuwe naam voor afdeling KIZ open

Psychiatrisch ziekenhuis Sint-Lucia
Familie & naasten
Medewerkers
Patiënt
Professionelen

KOmMa

Waarom een nieuwe naam?

Ook al is de ‘nieuwe’ afdeling KomMa een onderdeel van de ID (Intensieve Dienst), de nodige aanpak, visie en missie verschilt toch best van de kliniek voor intensieve zorgen. Het team ging aan de slag om de eigenheid en aanpak van de afdeling opnieuw te verwoorden.

Waarvoor staat de afkorting?

De KOmMa afdeling staat voor Kliniek voor observatie met multidisciplinair advies binnen de ID (Intensieve Dienst) van psychiatrisch ziekenhuis Sint-Lucia.

Wie kan terecht bij KOmMa?

Op de KOmMa afdeling kunnen mensen zich voor opname aanmelden op eigen initiatief, maar het is ook
mogelijk dat een naastbetrokkene of een zorgverlener doorverwijst.

Hoe verloopt een opname bij KomMa?

Bij KOmMA wordt gestart met een observatieperiode van 14 dagen. Tijdens de eerste dagen van een opname staat tot rust komen op de agenda. De afdeling wil een veilige, rust(ige) plek zijn. Gaandeweg kunnen mensen er op verhaal komen, ondersteund door het team. Dat team wil helpen om figuurlijk een komma te plaatsen. Om daarna verder te kunnen gaan met het verhaal.
De komma staat altijd midden in een zin of een verhaal, nooit op het einde ervan. De opnameduur kan mogelijk met een week verlengd worden. Het team bekijkt in dat geval de potentiële therapeutische groei die een verlenging kan opleveren. Een verlenging is een multidisciplinair gedragen beslissing van het volledige team.

Dialoog met alle disciplines

Doorheen opname nodigen verschillende disciplines uit tot dialoog. Ook hierin zien we de betekenis van onze afdeling waarin we met het team willen inzetten op presentie. We willen door nabijheid te bieden uitnodigen om de lastigheid te delen:  ‘kom maar’, vertel en toon het ons.

Disciplines die verbonden zijn aan de afdeling zijn onder andere (hoofd)verpleging, ergo-, creatieve en bewegingstherapie, maatschappelijk werk en psycholoog, assistent-psychiater en psychiater. Tijdens de opname kunnen mensen kennis maken en ervaren wat al deze disciplines en de begeleiding en opvolging kunnen betekenen. Het doel voor het voltallige team bij elke opname is om op maat een multidisciplinair advies te kunnen formuleren op de gestelde hulpvraag.

Bij KOmMa worden daarbij uiteraard net zoals bij alle afdelingen van het ziekenhuis ook de verwachtingen en bezorgdheden van naastbetrokkenen en eventueel doorverwijzende zorgverleners meegenomen in het verhaal.

Missie van KOmMa

Het spreekwoordelijke rustpunt zijn, de plek om op adem te komen terwijl alle betrokkenen in verbinding en samen met de mens in kwestie een multidisciplinair advies kunnen formuleren om ook na de komma verder te kunnen gaan in elk uniek verhaal: dat is kortweg de missie van KOmMa.