Intensieve dienst met twee afdelingen - KIZ en KOmMa

De Kliniek voor Intensieve Zorgen (KIZ) biedt de bescherming van een gesloten setting met 12 bedden voor volwassen personen met een psychiatrische ziekte bij wie deze bescherming nodig is. Een groot aantal patiënten verblijft in de KIZ onder een gedwongen statuut.

Anderzijds beschikt deze afdeling ook over een open deel, afdeling KOmMa, met 12 bedden.

Het team van de intensieve dienst staat in voor observatie en diagnostiek bij mensen met alle psychiatrische aandoeningen; met uitzondering van drugsverslaving.

  • psychotische stoornissen
  • persoonlijkheidsstoornissen
  • suïcidale gedachten
  • middelenmisbruik (alcohol en medicatie)
  • affectieve stoornissen (depressie, bipolaire stoornissen, …)
  • angststoornissen
  • stressstoornissen (posttraumatische stressstoornis, …)
  • aanpassingsstoornissen
  • acute verdrietverwerking
  • ...

Doelstelling

Crisisinterventie

  • Het primaire doel van de crisishulpverlening is evenwichtsherstel en het stabiliseren van het toestandsbeeld. 
  • Het afgeleide doel bestaat uit het creëren van voorwaarden waaronder vervolghulpverlening kan plaatsvinden.

Diagnostiek

  • Het observeren van de opgenomen patiënten om een nauwkeurige diagnose te stellen en een behandeling uit te bouwen. Vanuit deze observatie en mits voldoende stabiliteit, kan de patiënt getransfereerd worden naar een specifieke behandelunit.
  • Het behandelen van acute aandoeningen bij patiënten die nog niet in aanmerking komen om een groepsprogramma in een specifieke behandelunit te volgen wegens:
    • de behoefte aan verhoogd toezicht ingevolge suïcidegevaar, wegloopgevaar, intoxicatie
    • het volgen van een speciale individuele behandeling die extra verpleegkundig toezicht vereist (bv. afbouwschema bij ontwenning)
    • het onderzoek en de behandeling van subacute lichamelijke pathologie (abstinentie delirium of ontwenningsverschijnselen)
    • de noodzaak van een verhoogd veiligheidstoezicht
    • de nood aan intensieve observatie voor een snelle verzameling van gegevens en een evaluatie van de acute toestand.
    • het op punt stellen van medicatie

Behandelvisie

In de KIZ hanteren we de principes van de spoedgeneeskunde en de crisisinterventie. Reeds van bij de opname wordt de balans draagkracht/draaglast opgemaakt waaruit blijkt over welke soort crisis het gaat. Daarnaast brengen we het vroegere coping-gedrag van de patiënt en de mogelijke hulpbronnen in kaart.

Samen met de patiënt en diens omgeving gaan we na hoe het verstoorde evenwicht terug in balans kan worden gebracht. Elke werkdag worden de patiënten gezien door de dokter/doktersassistent en/of de hoofdverpleegkundige om zodoende een inventaris op te kunnen maken van de (nog) aanwezige symptomen.

We vinden het ook heel belangrijk om na opname zo snel als mogelijk het netwerk van de patiënt (familie, belangrijke derden) te betrekken.
Indien gewenst kunnen familieleden aanwezig zijn op de doktersronde. Daarnaast nodigen we de familieleden actief uit tot gesprek; ook psycho-educatie is mogelijk.

De behandeling verloopt volgens het medisch en systemisch model. Zodra de toestand dit toelaat, voorzien we ook psychologische begeleiding en/of psychologisch testonderzoek. Elke dag is er een briefing waar de behandeling kan bijgestuurd worden.

Nazorg

De verschillende mogelijkheden tot nazorg - residentieel, ambulant of in dagtherapie - worden bij voorkeur besproken en toegelicht tijdens de doktersronde, al dan niet in aanwezigheid van familieleden.

Afhankelijk van de ernst en de aard van de problematiek kunnen we de patiënt, na een korte crisisopname, doorverwijzen naar een gespecialiseerd behandelingskader. De verwijzers en mantelzorgers worden hier zoveel mogelijk bij betrokken.

Afdeling KOmMa

Waarom een nieuwe naam?
Ook al is de ‘nieuwe’ afdeling KomMa een onderdeel van de ID (Intensieve Dienst), de nodige aanpak, visie en missie verschilt toch best van de ‘gesloten’ afdeling KIZ. Het team ging aan de slag om de eigenheid en aanpak van de afdeling opnieuw te verwoorden. 

Waarvoor staat de afkorting?
De KOmMa afdeling staat voor Kliniek voor observatie met multidisciplinair advies binnen de ID (Intensieve Dienst) van psychiatrisch ziekenhuis Sint-Lucia.

Wie kan terecht bij KOmMa?
Op de KOmMa afdeling kunnen mensen zich voor opname aanmelden op eigen initiatief, maar het is ook
mogelijk dat een naastbetrokkene of een zorgverlener doorverwijst. 

Hoe verloopt een opname bij KomMa?
Bij KOmMA wordt gestart met een observatieperiode van 14 dagen. Tijdens de eerste dagen van een opname staat tot rust komen op de agenda. De afdeling wil een veilige, rust(ige) plek zijn. Gaandeweg kunnen mensen er op verhaal komen, ondersteund door het team. Dat team wil helpen om figuurlijk een komma te plaatsen. Om daarna verder te kunnen gaan met het verhaal. 
De komma staat altijd midden in een zin of een verhaal, nooit op het einde ervan. De opnameduur kan mogelijk met een week verlengd worden. Het team bekijkt in dat geval de potentiële therapeutische groei die een verlenging kan opleveren. Een verlenging is een multidisciplinair gedragen beslissing van het volledige team.

Dialoog met alle disciplines
Doorheen opname nodigen verschillende disciplines uit tot dialoog. Ook hierin zien we de betekenis van onze afdeling waarin we met het team willen inzetten op presentie. We willen door nabijheid te bieden uitnodigen om de lastigheid te delen:  ‘kom maar’, vertel en toon het ons. 
Disciplines die verbonden zijn aan de afdeling zijn onder andere (hoofd)verpleging, ergo-, creatieve en bewegingstherapie, maatschappelijk werk en psycholoog, assistent-psychiater en psychiater. Tijdens de opname kunnen mensen kennis maken en ervaren wat al deze disciplines en de begeleiding en opvolging kunnen betekenen. Het doel voor het voltallige team bij elke opname is om op maat een multidisciplinair advies te kunnen formuleren op de gestelde hulpvraag.
Bij KOmMa worden daarbij uiteraard net zoals bij alle afdelingen van het ziekenhuis ook de verwachtingen en bezorgdheden van naastbetrokkenen en eventueel doorverwijzende zorgverleners meegenomen in het verhaal. 

Missie van KOmMa
Het spreekwoordelijke rustpunt zijn, de plek om op adem te komen terwijl alle betrokkenen in verbinding en samen met de mens in kwestie een multidisciplinair advies kunnen formuleren om ook na de komma verder te kunnen gaan in elk uniek verhaal: dat is kortweg de missie van KOmMa.
 

 

Intensieve dienst (ID)

Ankerstraat 91
9100 Sint-Niklaas

Campus Sint-Niklaas | Paviljoen A