Intensieve dienst

De Intensieve Dienst (ID) is een dienst met een opnamecapaciteit van 22 bedden en 2 crisisbedden, verdeeld over 2 opname-units. Op beide units kan men terecht voor crisisopvang, observatie, diagnosestelling en prétherapie bij volwassenen en ouderen met een psychiatrische problematiek. 

De ene unit focust zich meer op het bieden van veiligheid en bescherming tijdens de crisissituaties of het acute karakter van de problematiek. Op de andere unit ligt de focus vooral op veiligheid en rust.  Tijdens de opname kunnen zorgnoden veranderen, waardoor het op- en afschalen van zorg mogelijk is. 

Doelgroep

Op de intensieve dienst kunnen patiënten met diverse psychiatrische problematieken in de acute fase van het ziektebeeld, opgenomen worden: psychotische stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, suïcidale gedachten, middelenmisbruik (alcohol en medicatie), affectieve stoornissen (depressie, bipolaire stoornissen,…), angststoornissen, stressstoornissen (posttraumatische stressstoornis,…), aanpassingsstoornissen, acute verdrietverwerking,… Alsook patiënten onder een beschermende observatie maatregel. 

 

ID

Behandeldoelstelling

Onze primaire behandeldoestelling bestaat eruit samen met de patiënt en diens omgeving na te gaan hoe het verstoorde evenwicht terug in balans kan worden gebracht. We observeren de opgenomen patiënt en betrekken de omgeving om voldoende informatie in kaart te brengen en tot een brede probleemomschrijving te komen. Aan de hand van deze informatie trachten we een correcte inschatting te maken van de zorg die geïnstalleerd dient te worden. Aan de hand van prétherapie trachten we met de patiënt aan de slag te gaan en hen naar de gepaste verdere vervolgzorg toe te leiden. Het afgeleide behandeldoel bestaat er dan ook uit om voorwaarden te creëren waaronder vervolghulpverlening kan plaatsvinden.

Binnen onze primaire behandeldoelstelling behandelen we acute aandoeningen bij patiënten die nog niet in aanmerking komen om een uitgebreid en/of groepsprogramma binnen een specifieke behandelunit te volgen.

Behandelvisie

De behandeling verloopt volgens het medisch en systeem psychotherapeutisch model en het herstelgericht werken. We hanteren de principes van de crisisinterventie, diagnostiek en prétherapie. Reeds van bij aanvang van de opname wordt de balans draagkracht/draaglast opgemaakt waaruit blijkt over welke soort crisis het gaat. Daarnaast brengen we het vroegere coping gedrag van de patiënt alsook de mogelijke hulpbronnen in kaart. Samen met de patiënt en diens omgeving gaan we na hoe het verstoorde evenwicht terug in balans kan worden gebracht. Met de dagelijkse structureel georganiseerde individuele opvolggesprekken – aangeboden door de psychiater/assistent-psychiater en/of de (hoofd)verpleegkundige – houdt het team de vinger aan de pols om zowel de aanwezige symptomen te monitoren van de voorbije 24u als de actuele hulpvraag en verwachtingen van de patiënt en diens netwerk verder af te stemmen in dialoog met het multidisciplinair team. Via dit principe trachten we een intensieve begeleiding te garanderen. 

De herstelgerichte visie vormt een basis om in dialoog te gaan met de patiënt en diens naasten. Als hulpverlener streven we ernaar te vertrekken vanuit een presente, luisterende positie met respect voor de ervaringskennis van de patiënt. Als hulpverlener zetten we in op het stimuleren van ‘empowerment’ en ‘eigen regie’, waarbij het eigen professioneel referentiekader naast dat van de patiënt geplaatst wordt. Door het inschakelen van onze ervaringsdeskundige wordt de patiënt ondersteund bij zijn individuele herstelproces en wordt de herstel ondersteunende zorg op de afdeling bevorderd.

Zodra de toestand dit toelaat, voorzien we ook psychologische begeleiding en wordt in onderhandeling met de patiënt deelname aan het therapieprogramma gestimuleerd. In een dagelijkse evaluatie trachten we de behandeling bij te sturen. We vinden het ook heel belangrijk om bij opname zo snel als mogelijk het netwerk (familie en andere belangrijke derden) van de patiënt te betrekken. We nodigen het netwerk actief uit voor een contextgesprek en familieleden kunnen ook aanwezig zijn op de artsenronde. 

Nazorg

Vanuit onze primaire behandeldoelstelling trachten we toe te werken naar de best passende nazorg, dit telkens vanuit de trialoog tussen patiënt, diens context en het behandelend team. Doorheen het opnametraject gaan verschillende disciplines in gesprek om de hulpvraag in beeld te brengen, zowel van de patiënt als van diens context. Verschillende mogelijkheden tot nazorg of behandeling worden bij voorkeur besproken en toegelicht tijdens de doktersronde en na een teamvergadering. Afhankelijk van de ernst en de aard van de problematiek kunnen we de patiënt, na een crisisopname zo kort als mogelijk, doorverwijzen naar een passende vervolgzorg.


 

 

Intensieve dienst (ID)

Ankerstraat 91
9100 Sint-Niklaas

Campus Sint-Niklaas | Paviljoen A