Welkom in GPN GGZ Philippus Neri - stage verpleging en paramedisch
Beste,
Welkom in PZ Sint-Lucia. Om jouw stageperiode zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, hebben we de belangrijkste info en praktische zaken voor jou gebundeld.
Op deze webpagina verzamelden we een aantal nuttige en praktische inlichtingen naast een korte voorstelling van de diensten.
Samen met het team van de afdeling waar je terecht komt, proberen wij ervoor te zorgen dat deze stageperiode een positieve weerklank krijgt en een leerrijke ervaring wordt.
We zien jou als lid van ons team, met bepaalde competenties en vaardigheden en met duidelijke verwachtingen en doelstellingen. Rond het bereiken en optimaliseren van jouw verwachtingen en doelstellingen zal je begeleid worden door je mentor en de andere leden van het team.
We wensen je een goede stageperiode toe!
Sylvie Michiels Algemeen directeur
Astrid Van Raemdonck Therapeutisch directeur
Sabine Goethals Verpleegkundige directeur
Elke Daelman Stafmedewerker paramedische functies
Veerle Van Wauwe Stafmedewerker verpleegkundig departement
Anita Wassink Stafmedewerker verpleegkundig departement
Opdrachtverklaring PZ Sint-Lucia - Onze missie
Het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Lucia wil deskundige psychiatrische kwaliteitszorg bieden, een totaalbehandeling op maat van de patiënt volgens zijn behoeften en mogelijkheden.
We houden voor ogen dat de patiënt in alle omstandigheden optimaal moet kunnen functioneren, met behoud van een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven, waarbij de patiëntveiligheid als zeer belangrijk wordt ervaren.
Behandeldiensten PZ Sint-Lucia
Ontdek hieronder de verschillende behandeldiensten van PZ Sint-Lucia.
Het team
Op elke afdeling staat een multidisciplinair team in voor de totale behandeling van de patiënten. Elk lid van het team observeert de patiënt vanuit zijn eigen werkveld en heeft zijn specifieke taken tijdens de behandeling.
- Psychiater
- Verpleegkundige
- Psycholoog
- Maatschappelijk werker
- Ergotherapeut
- Bewegingstherapeut
- Muziektherapeut
- Creatief therapeut
- Diëtist
- Kinesitherapeut
- Opvoedkundige
- Ervaringsdeskundige
Praktische richtlijnen
Voorafgaand aan de stage
- Neem telefonisch contact op met het diensthoofd van de stageplaats voor concrete afspraken. De contactgegevens kan je terugvinden op de website.
- Vaccinaties (Hepatitis B en tetanus)
- Voor paramedici: bezorgen aan PZ Sint-Lucia VOOR aanvang
- stagecontract, ondertekend door de school en student
- gezondheidsattest
Bij aanvang van de stage
- Meebrengen eerste dag
- kopij medisch attest (noodzakelijk - inclusief vaccinaties) - dit verkrijg je bij het medisch onderzoek via de school
- waarborg tag (€ 10)
- stageformulieren
- broekpak indien van toepassing
- Parking
- mogelijkheid tot parkeren op parking 1 en 2 (toegang via de Lamstraat of Ankerstraat)
- Informatie op de afdeling
- sleutelsysteem met tag (sleutels na de shift terughangen in de sleutelkast)
- informatie aan de hand van de checklist
- veiligheidsfiche lezen en ondertekenen
- voorstelling aan de stagementoren en het multidisciplinaire team
Tijdens de stage
- Bij ziekte: verwittig de school en de stageplaats
- Wekelijks begeleidingsgesprek met stagementor en/of begeleider met de school
- Tijdens de stage kunnen jullie in de SCOR een maaltijd nuttigen. Het volgende wordt gratis aangeboden:
- een dagschotel
- grote en middelgrote portie van de salad bar
- spaghetti
- croque monsieur
- water
- soep, koffie en thee
- Andere zaken of drank kan worden aangekocht aan een democratische prijs. We voorzien een middagpauze van 40 minuten en een avondpauze van 10 minuten. Het is de bedoeling dat de pauze buiten de afdeling wordt genomen.
Einde stage
- Checklist ingevuld afgeven (voor verpleegkundige departement)
- Afgeven van tag: tijdens de kantooruren aan het onthaal, buiten de kantooruren in de brievenbus aan de ingang in gebouw G. De sleutels worden teruggehangen in de sleutelkast. De waarborg wordt terugbetaald.
- Stage-uren worden pas ondertekend als voorgaande zaken zijn gebeurd.
Aandachtspunten en verwachtingen vanuit PZ Sint-Lucia
Verwachtingen
Je zal tijdens jouw stage in PZ Sint-Lucia in contact komen met patiënten met uiteenlopende psychiatrische problemen, mensen die op dit moment zeer kwetsbaar zijn. Vandaar verwachten we dat je deze patiënten respectvol bejegent en dat je je probeert in te leven in hun situatie.
We willen er de aandacht op vestigen dat vorming van bekwaamheid op relationeel vlak een belangrijk aspect is van je stage. Daarom is het een ‘must’ om communicatievaardigheden te oefenen.
We beseffen dat wat we vragen zeker niet vanzelfsprekend is en willen je daarbij ondersteunen. Daarom raden we je aan om zoveel mogelijk zaken betreffende de stage te bespreken met je stage-mentor en andere teamleden. Dus indien je vragen hebt, blijf er zeker niet mee zitten, deze bespreken zal een meerwaarde voor je betekenen!
Het is ook de bedoeling dat je de eerste dag je doelstellingen en werkpunten bespreekt met je stage-mentor.
Extra aandacht vragen we naar beroepsgeheim toe. We gaan ervan uit dat je hierover voldoende informatie gekregen hebt in de opleiding. Concreet betekent het beroepsgeheim dat gegevens over patiënten niet buiten het team mogen gaan. Indien je patiëntgegevens noteert in je verslag, gebeurt dit steeds anoniem.
We willen je ook vragen om op een zorgvuldige manier om te gaan met sociale media. Enkel tijdens je pauze kun je je GSM gebruiken. Het is niet de bedoeling dat je beeldmateriaal opneemt.
Indien je een familielid of kennis tegenkomt die hier is opgenomen, vragen we jou dit met de stagementor te bespreken.
Een stage psychiatrie is een ideaal moment om je observatievermogen verder te ontwikkelen. Het is belangrijk om observatiegegevens mee te delen aan het multi-disciplinair team van de dienst. Je zult deze gegevens waarschijnlijk kunnen noteren in het patiëntendossier zodat je jouw rapportagevaardigheden kan oefenen. Het gebruik van de computer gebeurt weliswaar onder toezicht van een medewerker van de dienst.
Binnen dit ziekenhuis geldt de nultolerantie voor alcohol en drugs.
Neem of vraag de kans om zaken bij te leren!
Praktische punten
Beroepsgeheim
Elke medewerker dient zich te houden aan het beroepsgeheim. Dit houdt in dat enkel binnen het multidisciplinaire team informatie over patiënten kan uitgewisseld worden. Vertrouwelijk papier dien je te deponeren in de daartoe bestemde containers.
Verdere informatie rond beroepsgeheim kan je raadplegen op de computer in de applicatie Zenya - procedureboek (zie "procedures via Zenya-applicatie").
Dresscode
Vanuit het besef dat wij een ziekenhuis zijn mogen wij van de medewerkers verwachten dat hun kledij net en correct is. In het dragen van sobere, stijlvolle en niet uitdagende kledij tonen wij ons respect voor onze patiënten en hun familie en bezoekers. Natuurlijk is het onmogelijk om hiervoor gedetailleerde voorschriften te maken en uit respect voor de individuele werknemers willen wij de keuze van kledij niet onnodig beperken.
Tag
Bij aanvang van je stageperiode ontvang je een tag. Deze geeft jou toegang tot je sleutelbos en de afdelingen waar je werkt. Ook om het domein op te komen met de wagen heb je je tag nodig.
Procedures via Zenya applicatie
Voor de goede werking in het ziekenhuis hebben we een aantal procedures opgesteld. Zij vertellen je meer over bijv. patiëntenrechten, camerabewaking en wat te doen bij incidenten. Wij vinden het belangrijk dat iedereen die rechtstreeks betrokken is bij de behandeling van de patiënten op de hoogte is van deze procedures.
Op de pc onder de startknop kan je de applicatie Zenya terugvinden. Je kan er inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord om op die manier via de eenvoudige zoekmachine in de toepassing snel de procedure die je zoekt te kunnen raadplegen.
Elektronisch patiëntendossier
Het elektronisch patiëntendossier (EPD) ondersteunt het zorgproces rondom een patiënt. Het EPD is een procesgestuurd programma met behandelplannen en onderliggende multidisciplinaire en disciplinegebonden formulieren.
De toegangsrechten tot het EPD worden zorgvuldig toegewezen vanuit de wet op de privacy, de wet op het beroepsgeheim en de wet van de rechten van de patiënt. Bij je indiensttreding ontvang je een gebruikersnaam en stel je je persoonlijk paswoord in.
Een gebruikershandleiding en FAQ vind je terug in Zenya.
Handhygiëne
Handhygiëne is een zeer eenvoudige en doeltreffende maatregel om de overdracht van ziekenhuisinfecties te vermijden.
Het dragen van armbanden, ringen, polshorloges en kunstnagels wordt tijdens de stage niet toegestaan. Het ontsmetten van de handen is bovendien aangewezen bij rechtstreeks contact met een patiënt of aanraking van voorwerpen of oppervlakken in de onmiddellijke omgeving van de patiënt.
Rookbeleid
Het ziekenhuis is rookvrij, m.a.w. er wordt enkel buiten de gebouwen gerookt. Er zijn voldoende asbakken voorzien op het domein.
Wat te doen bij ziekte?
Neem telefonisch contact op met het diensthoofd van de stageplaats en de school.